Повече от 4000 години остават загадка знаците, изписани върху скален къс. Днес учените

...
Повече от 4000 години остават загадка знаците, изписани върху скален къс. Днес учените
Коментари Харесай

Карта на съкровище, обречена на гибел: Откриха гравирана гигантска скала

Повече от 4000 години  остават мистерия знаците, изписани върху  скален пай.  Днес учените настояват, че скалата е " карта на богатство " . Археолозите употребяват гравюрата, с цел да търсят антични обекти в северозападна Франция. 

През 2021 година откриватели оповестиха, че плочата от Сен-Белек е най-старата карта на Европа. Оттогава работят, с цел да разшифроват нейните гравюри. Те към момента не са наясно от по кое време датира плочата.  

" Използването на картата, с цел да се опитаме да открием археологически обекти, е превъзходен метод. Никога не сме работили по този метод ", споделя Иван Пайе, професор в Университет на Западен Бретан, Франция. 

Древните обекти по-често се разкриват благодарение на комплицирана радарна техника, въздушни фотоси или инцидентно в градовете, когато се правят ремонтни действия на пътни артерии.  

“Древната карта маркира повърхност с приблизителни размери 30 на 21 км. Трябва да проучим цялата територия и да съпоставим маркировките с тези на плочата ”, показва Клеман Никола от изследователския институт CNRS 

Този развой може да отнеме 15 години , споделя той. 

Реки и планини 

Никола и Пайе са част от екипа, който преоткрива плочата през 2014 година - в началото тя е открита през 1900 година от локален историк, който не схваща смисъла ѝ. 

Към френските специалисти се преседяват учени от други институции във Франция и чужбина, които са почнали да разкриват тайната на каменната останка.  

" Имаше няколко гравирани признака, в които незабавно открих смисъл ", споделя Пайе. 

В част от гравюрите учените са разкрили реките и планините на Рудуалек, част от региона Бретан, на към 500 км. западно от Париж. 

Изследователите са сканирали плочата и са я сравнили с актуалните карти, с които разполагат.   

" Все още би трябвало да идентифицираме всички геометрични знаци и легендата, която ги съпровожда ", споделя Никола. 

Плочата е осеяна с дребни вдлъбнатини, които съгласно откривателите могат да сочат към погребални могили, жилища или геоложки наноси. 

Strangely Engraved Rock Is Giant 'Treasure Map', Archaeologists Say
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Плоча, обречена на гибел 

Археолозите са прекарали последните няколко седмици в разкопки на мястото, където в началото е открита плочата, което съгласно Пайе е мястото на едно от най-големите погребения от бронзовата ера в Бретан.

" Опитваме се да разберем по-добре подтекста на откритието, с цел да можем да датираме плочата ", споделя Пайлер. 

При последните разкопки са открити няколко нови фрагмента, част от плочата. 

Очевидно частите са били отчупени и употребявани като стена на гробница , написа Science Alert. Районът, обзет от картата, евентуално подхожда на антично царство, може би такова, което се е разпаднало вследствие на протести и въстания.

" Гравираната плоча е била обречена, тя е разрушена и употребена като строителен материал ", споделя Николас. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР